вторник, 17 декември 2013 г.

"Ветеран"-Гавин Смит

Книга или first person shooter...
Наистина, тази книга прилича повече на компютърна игра-в стил "Crysis, отколкото на военна фантастика. Екшънът не спира, а Джейкъб Дъглас-главният герой е може би най-млатеният персонаж в художествената литература. Но за това по-късно. Ето официалната анотация:

"Вече шейсет години човечеството е във война с Тях – с Техните Нинджи и Берсерки. Извънземна цивилизация, продукт на генно инженерство, създадена да изтребва безмилостно човешкия род. Ветеранът Джейкъб Дъглас прекарва дните си в незаконни боеве, надпреварвания с мотори и запои, но когато е обявена единайсета степен на опасност, той бива отново призован, за да тръгне по следите на ИК, инфилтрация с ксеноморфи. Решението му да наруши правилата на играта става повод за напрегнато преследване от страна на майор Ролистън и Сивата дама, което ще го отведе от покрайнините на Дънди в Шотландия до Ню Йорк, Атлантида и далечния Сириус и в което той ще увлече със себе си и малолетната проститутка Мораг, религиозния хакер Езичник (който мечтае да направи Бог в мрежата), воина гуркха Рану и пирата киборг Балор, като междувременно ще открие и следите на своите двама изчезнали бойни другари – журналиста Хауърд Маджи и сержант Грегър Макдоналд."

След наситен с екшън пролог, който само ни помага да добием представа за тона и съдържанието на книгата, се запознаваме с ветерана Джейкъб Дъглас. Той е закоравял тип, измъчван от кошмари, водещ безцелно съществуване, чиято единствена цел е да събере достатъчно пари за "кутийките"-стаи в които се включваш във виртуална реалност и преживяваш своите най-големи желания. Дъглас е загубил дясната си ръка и на нейно място е сложена изкуствена такава, която, както ще видите, влиза дейно в употреба. Джейкъб е изпаднал в немилост, поради неразумното му решение да оглави бунт срещу главнокомандващите, които са искали да изпращат ненужните ветерани в космоса, за да не пречат на никого. След неочаквано прекъсване на едва започващата фантазия в "кутийката" , в стаята нахлува негов бивш познат, към който Дъглас не таи топли чувства, но който сега му предоставя възможност да се върне към това, което умее най-добре. И шоуто започва...

Светът, който Гавин Смит описва е едно бунище-дупка, която в по-голямата си част не става за живеене, поради силната радиоактивност, а хората сякаш са загърбили своите морални ценности, връщайки се към животинските си инстинкти. Опасността е навсякъде. Битката с извънземните никога не спира, а Джейкъб Дъглас ще трябва да се изправи срещу приятели и врагове, само за да бъде помлян отново и отново (е, доста бройки опука де). Наистина, тоя човек какво ли не го правиха-стреляха го, рязаха го, разчленяваха го, но най-забавното е, че той просто иска да се върна в кирливата си килийка и да разпуска до края на мизерното си съществуване. 

Гавин Смит се заиграва с доста теми, като основните са: контактът с извънземен интелект, генетика, кибернетика религия, политическа некоректност и разбира се проблемът с ветераните, който в момента е изключително наболял в Америка. Имайте предвид, че книгата е само началото на предстояща поредица или поне продължение, което ще се казва "Небесна война". 

Книгата е забавна и ако търсете безспирен sci-fi екшън-тя е точно за вас!

Оценка: 3.5/5

Издателство: "Колибри"

Други рецензии:
КниголандияНяма коментари:

Публикуване на коментар