"Премълчаваната история на САЩ"-Оливър Стоун и Питър Кузник


Когато чух, че Оливър Стоун е написал книга, първо ми стана малко смешно, а след това се притесних, че още един голям творец ще започне да се излага, бутайки носа си там, където не му е мястото. Тогава си намерих 10-те епизода от документалната поредица (озаглавена по същия начин) и разбрах, че това е един добър проект, който представя действителността в...хм, нека го наречем-доста реалистична светлина. 

Оливър Стоун е режисьор на едни от най-значимите филми през последните 50 години. С творби, като "Взвод", "Уолстрийт", "Роден на 4-ти юли", "JFK" и "Родени убийци", той се е наложил като творец с ясна позиция по темите, които разглежда. Разбира се, можем да поспорим колко реалистичен е филмът "JFK" например, който се задълбочава в конспиративните теории около убийството на Джон Кенеди и се опитва да представи алтернатива на официалната версия. Така че, когато чух заглавието "ПРЕМЪЛЧАВАНАТА..." беше неизбежно да си помисля, че ни очаква едно безумно спускане в спекулации и недоказани теории. Напротив, книгата се оказа съвсем приятно четиво, покриващо основните моменти от историята на САЩ през последния век. 

Разбира се, авторите са изразили съвсем ясно своята гледна точка. В книгата има герои-хора, на които историята не е платила дължимото (Хенри Уолъс) и такива, с които се е отнесла недоброжелателно (Кенеди). Има и злодеи-личности, които са били хвалени приживе, а днес последствията разкриват техните грешки (Рейгън) или съвсем явни злодеяния (Труман,Кисинджър, Буш). Може да не сте съгласни с някои от твърденията на авторите, но повярвайте ми-добре е, да се запознаете с фактите, нагледно изложени в книгата (все пак не е случайно, че е цели 700стр.) Е, някои неща не са намерили място, просто защото един век не се побира в една книга.

Целта на Стоун и Кузник (който, струва ми се е свършил повечето работа тук) е да разбият илюзията на американците за изключителност. Не знам дали сте наясно, но в училищата им масово се преподава колко велика страна е САЩ, колко добра и справедлива е, и как винаги се е борила за свободата на всякъде по света. Не бива да се изненадвате, защото и у нас на много места се говори за великите българи и техните невиждани до тогава постижения. Нека преди да съдим една съвременна империя, че е изпаднала във високомерие, да прегледаме нашите очи за наличието на греди (а и спомнете си онези нелепи клипчета, които целяха да ни докажат колко тъпи са американците, гордо-о-ост, гордост, българска!)

Подкрепени с факти и доказателства, авторите проследяват притеснителните действия на САЩ спрямо множество държави в продължение на десетките години след Втората световна война. Националната им политика за световна хегемония е много добре показана и от други книги, като смея да препоръчам "Хегемония или оцеляване" на Ноам Чомски, както и "Шоковата доктрина" от Наоми Клайн (по която също има документален филм). Разбира се, левите убеждения на Стоун няма как да не подадат глава, може би човекът прекарва твърде много време в компанията на Фидел Кастро. Русия е представена в леко омекотена светлина, но може би това не е толкова лошо след всичките години демонизиране. Важното е да не се стига до крайности, а този труд определено не е такъв.

Препоръчвам книгата на всеки, който намира темата за интересна. Написана е много кадърно, на достъпен език, с множество обяснения, бележки и снимки. Добра инвестиция, за която няма да съжалявате.

Оценка: 4/5
Издателство: "Милениум" 
Други рецензии:
Книголандия



Коментари

  1. На това отдавна му се каня и това ревю май беше последната капка, която преля чашата :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации