"Престиж" - Кристофър Прийст



След като ви разказах за изключителния, научнофантастичен, по-ранен роман на Прийст: "Преобърнатият свят", дойде време да стигнем и до "Престиж". След време ще прегледаме и "Островитяни", който пък е последният излязъл на пазара, благодарение на издателство "Август". Ето и официалната анотация:

"През 1878 двама млади илюзионисти влизат в конфликт по време на спиритически сеанс. От този момент животът и на двамата се превръща в мрежа от лъжи и разкрития, докато всеки се мъчи да заблуди и изобличи другия. Съперничеството им ги води до върховете на кариерата им, но с ужасни резултати. В стремежа си да се унищожат взаимно, те използват всичките си магьоснически умения – най-висша манипулация и най-тъмна наука. Ще се пролее кръв, но това няма да е достатъчно. Накрая наследството им ще премине към следващите поколения – към потомците им, които за да запазят разсъдъка си ще трябва да разплетат завещаната им загадка."

Романът по структура е епистоларен (разказан под формата на писма) и разделен на няколко части. В първата ни е представен героят Андрю Уестли, който пътува за северна Англия, за да открие отговор на въпросите си, относно своите родители. Действието се развива в съвремието. Андрю попада на дневника на Алфред Бордън - илюзионист от края на XIX век, който вероятно е негов прадядо. Проследяваме историята от гледната точка на Бордън, а след това и тази на неговия най-голям съперник - Рупърт Анджиър. 

Основна тема на романа е съревнованието между хората на изкуството и жертвите, които правят,за да се обезсмъртят. Интересно е, че най-великите номера на двамата илюзионисти са свързвани с пренасяне в пространството. По различни начини, те успяват да пренесат тялото си от едно място на друго. Това е чудесна метафора за тяхното желание да се пренесат и във времето - да получат венецът на безсмъртието, за който копнеят повечето творци. В романа се появява и Никола Тесла, който помага на един от героите със своите революционни експерименти с електричеството.


Разлики с филма определено има. Както можете и да предположите, книгата е доста по-всеобхватна и разкрива много повече за персонажите, тяхната история и съдба. Дори финалът е различен. Трудно е да се сравняват, но Нолан определено е направил добра адаптация, покривайки ключовите моменти. Все пак едното не пречи на другото и в този случай двете изкуства се допълват. Според мен си заслужава да видите историята и по двата начина.  

Книгата може да се занимава с фокусници, но и самата тя е като фокус. 

"Всяка сценична илюзия се състои от три части: подготовка, изпълнение и "престиж",или ефект"

Това е била и целта на Прийст. Романът е структуриран като една добра илюзия. Обратите са чудесно подготвени и изпълнени, и ако не сте гледали филма, ще ви се сторят покъртителни. Прийст пише простичко и леко и аз лично не мога да открия кой знае какви други качества, освен чудесната форма и прилежно изпълнената мистерия. Ако искате да прекарате часове в приятна компания, да разпуснете след тежък ден или тежко научно четиво - Прийст е само за вас!

Издателство: Август

Други рецензии:
Книголандия
Омагьосано време

А това е страницата на блога във фейсбук, където ще се радвам да споделяме мнения за книгите, които четем: https://www.facebook.com/izumenmartin


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации