"Робинзон Крузо" - Даниъл Дефо


Какво ли не се е изписало за тази книга. Не знам от къде да започна. Ако само се поразровите из интернет-пространството, ще откриете повече от достатъчно литературни анализи, филми, телевизионни продукции, рисунки и какви ли не други продукти, вдъхновени от култовия персонаж на Дефо, който макар и изгубен, вече почти 3 века намира път към нашето въображение.

Едва ли има човек, който да не е запознат с основния сюжет на книгата. Срещаме героя в далечната 1651 г., когато Крузо, въпреки желанието на родителите си, които искат да го направят уважаван и почтен човек, отплава от бреговете на Англия на морско пътешествие. Не след дълго се появяват и първите премеждия - корабокрушение, което героят преживява, и атака от пирати, които го пленяват. Крузо успява да избяга в Бразилия, където засажда плантация. Когато няколко години по-късно отпътува към Африка, за да доведе роби, корабът му се разбива и героят остава единственият оцелял. Островът, на който го изхвърля морето, той нарича Отчаяние, а читателят разбира, че действието се развива близо до устието на река Ориноко. Средата на книгата е изпълнена с подробно описание на живота на острова, както и на заниманията на Крузо, който си построява малък форт, измъква необходимите материали и провизии от разбилия се кораб, и започва да се учи да живее от труда на ръцете си. По-нататък се появяват канибали, както и знаменитият Петкан.

Книгата е публикувана на 25 април 1719, тоест след два дена ще честваме цели 295 години от нейното издаване. Епохата на Великите географски открития е отминала, но колонизацията на непознатите светове върви с пълна пара, пълнейки моретата с алчни търговци и пирати, описани на разбираем за малчуганите език чрез приключенията на Джак Сапроу във филмите на Дисни от поредицата "Карибски пирати" (които аз, напук на снобите, също харесвам). Дефо е почерпил вдъхновение основно от един персонаж, и това е Александър Селкирк, който през 1704 прекарва 5 години на остров Мас а Тиера, на 640 километра от брега на Чили.

"Робинзон" е далеч от наивна, вяла книжка, която Дефо е нахвърлял, за да забавлява децата си. В нея могат да се открият множество теми и интерпретации, които явно са вълнували интелектуалеца, а и всеки образован човек от неговата епоха. Най-ясно си личи, разбира се, темата за колониализма, като дори Джеймс Джойс отбелязва, че Крузо е истинският символ на британския колониализъм: мъжката независимост, неосъзнатата жестокост, настойчивостта, бавната, но все пак ефикасна интелигентност, сексуалната апатия и пресметливата резервираност.

Някои автори откриват религиозен подтекст в романа, като едва ли са далеч от истината, защото Дефо е бил ревностен пуритан, който дори е писал книги за вълнуващи християните от онова време тематики. Лично на мен алегорията с името на острова веднага ме подсети за "Пътешественикът" на Бъниън, който е писан само няколко десетилетия по-рано. Нищо чудно, ако Крузо е прототип на Йона - мъж, наказан заради прегрешенията си, захвърлен в преизподнята, за да научи важен урок. Тук, героят е сам сред природата, той се учи от нея. Това е била основна практика за интелектуалците и творците от онова време, като по-късно е намерила израз и в епохата на Романтизма.

Интересно е да отбележим, че Дефо не е пътувал никъде. Качвал се е на кораб само веднъж, при това не в открития океан. Чудно е човешкото въображение, за него няма никакви граници.

Има ли смисъл да казвам, че препоръчвам? Това е книга, която ще се чете винаги. Заслужава си да я имате, а изданието е чудесно - твърди корици, хубава, дебела хартия, голям шрифт и вече характерните за тази поредица рисунки на майстора Петър Станимиров. Забравих да спомена, че книгата е част от неозаглавена поредица на "Изток-Запад", която ни запознава отново с култови класики от миналите векове. Вече писах няколко думи за "Приключенията на Симплицисимус", която беше просто прекрасна. Адмирации за ентусиазма на издателството. Надявам се, че книгите ще се купуват. Те са чудесно попълнение за всяка една библиотека.

Издателство: Изток-Запад

Харесайте ме във фейсбук

Коментари

Популярни публикации