"Кукувицата" - Елин Рахнев


Харесвам някои от публицистичните текстове на Елин Рахнев и ми беше интересно що за детска книга е написал (по-точно това е адаптация на неговата пиеса от Невена Дишлиева-Кръстева). Изненадващо, тя е доста различна от светлината, в която сме свикнали да го възприемаме.

Баща и дете бързат за училище. Закъсняват. Обаче този, който се притеснява, че закъсняват не е бащата, а детето. Какво ще прави малчуганът, как ще се оправдае и този път (явно се случва често). Предложението от родителя е просто:

"- Кажи й, че си се спънал в цвете.
- Моля...?
- Спънал си се в цвете. В маргаритка. Затова си закъснял. 
- Ама, татко!
- А по-добре ли е нищо да не кажеш? По-добре ли е да мълчиш като... като храст?
- Не знам. Може и по-добре да е.

- Няма да мълчиш. Ще говориш. Ще измисляш. Който говори - успява. Нали? Нали ме разбра?
- Разбрах."

Директорът обаче не е доволен. Институцията, разбира се, трябва да се опита да смаже всеки порив за въображение и творчество. Учителката, за разлика от него е по-благосклонна. На другия ден пак закъсняват. Този път малкият разказва история е за пеперуди. Децата слушат внимателно, дори взимат участие, а една свободолюбива чистачка се обажда всеки път, за да засвидетелства, че историите всъщност се сбъдват, тоест наистина се е появила маргаритка в града им (където растели само храсти) и наистина имало свят с вълшебни пеперуди.

Директорът малко по малко започва да сваля гарда и сам се увлича да измисля разкази. Третата история е за индианци, а накрая самата учителка закъснява и е принудена да разкаже оправдателна история. Тя, разбира се, е за кукувицата.

Харесах книгата на Рахнев. Тя окуражава към развитие на въображението и показва пътя към поезията, а и нейната спасителна функция в иначе сивия и еднообразен живот. Илюстрациите още повече подчертават импресивния тон и създават усещането, че всичко се случва извън пространството и времето.

Издателство: ICU

Други рецензии:
Книжно

Коментари

  1. Всъщност това не е точно книга на Елин Рахнев, а адаптация на неговата пиеса от Невена Дишлиева-Кръстева. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Благодаря! Извинявам се за неточността. Поправих го.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации