петък, 6 септември 2013 г.

"И опрости нам греховете" - Ромен Сарду

Млад монах пътува към изоставено от бога селище, заедно със своя ученик и огромен войн, който ги защитава. Те трябва да спечелят диваците, които живеят там, откъснати от света, и да разкрият загадката на труповете, които реката е донесла до манастира няколко дена преди да заминат. Легендарен рицар-тамплиер пътува към Рим, за да се срещне с най-влиятелния мъж във Ватикана, докато съдбата на сина му е заложена на карта. Млад клисар мъкне трупа на своя наставник, за да го погребе в родното му място, само за да разкрие злокобна тайна от неговото минало, която ще разтърси светогледа и вярата му. Тези три сюжетни линии се преплитат, за да се свържат, и отново да се разделят, обрисувайки един жесток свят на религиозен тоталитаризъм и брутална несправедливост. Адски силен дебютен роман на Ромен Сарду. 

Абсолютно задоволство извлякох от книгата. Прочетох я за два дена, като вечерта едва склоних да я оставя и да заспя, само за да се събудя на другия ден и отново да я отворя. Сарду ви води за носа през цялото време. Мистериите се разкриват стъпка след стъпка, в съвършен баланс между информираност и неведение. Няма как да оставите книгата по средата. Мистерията присъства през цялото време, нито един от героите не е скучен или незавършен, описанията са кратки и достатъчно ясни. Ще се пренесете в един друг свят, толкова различен от вашия, че на места ще ви се струва, че четете фентъзи. За съжаление, книгата е завършена и няма да има продължение.

Разбира се, глупаво е да се правят сравнения с "Името на розата", но определено нивото е и над шашмите на Дан Браун. За мен романът е една добра симбиоза между двете нива на писане и е абсолютно подходяща за всеки, който иска да се позабавлява с интересна средновековна история.

Моите адмирации към Христо Блажев и издателство "Изток-Запад". Нямам почти никакви забележки към оформлението и редакторската работа, което е изключителна рядкост напоследък.

Дами, вижте кой ще извикам на помощ ако не си купите книжката
Издателство: Изток-Запад

Други рецензии:
Книголандия

Няма коментари:

Публикуване на коментар