четвъртък, 21 ноември 2013 г.

"Окупирай" - Ноам ЧомскиИма ли по-актуална книга, която можете да си вземете в момента? Светът е като врящ котел. Протести и размирици се случват в почти всяка държава, студентски движения, работнически стачки, революции. Промяната е на прага, но дали има кой да отвори вратата?

Тази малка книжка е сборник от лекции и интервюта с небезизвестния интелектуалец Ноам Чомски, относно неговата позиция за движението "Окупирай". Книгата ще бъде първата от поредица, която издателството започва на различни социални, обществено-икономически, геополитически и религиозни проблеми на настоящия XXI век.

В края на 2011 група ентусиасти, вдъхновени от Арабската пролет се събират в парка „Зукоти“ близо до Уол Стрийт в Ню Йорк. Идеята им е проста - да останат на улицата, докато не привлекат вниманието на обществеността към престъпната дейност на големите банки и корпорации. Идеята се ражда в Adbusters - антикапиталистическа и антиконсумеристка организация и се подкрепя също така от Anonymous и Democracy Now!. Ноам Чомски подкрепя инициативата от самото начало.

(Неравенството на доходите в САЩ е покъртително. Средна класа на практика не съществува. Най-богатите са 1%, а всички останали са в 99-те процента. Протестиращите се опитват да променят тази несправедливост.)

Според Чомски, преломният момент в американската икономика настъпва през седемдесетте години. След като излиза от Голямата депресия, Америка е във възход, който още повече се засилва от Втората световна война. 50-те и 60-те години са времена на изключителен егалитарен подем във всички отрасли. Води се последователна и разумна политика, банките влагат парите в ползотворни инициативи, домакинствата с най-ниски доходи водят нормален живот, обособявайки стабилна класа. Всичко това се промяна през седемдесетте. 

Деиндустриализация, задгранично производство и обръщане към стремглаво разрастващите се финансови институции са някои от основните пагубни стъпки, които ще доведат до сегашното нетърпимо положение. Чомски призовава към масово гражданско неподчинение, блокади, окупации и стачки. Гражданското внимание трябва да се спечели на всяка цена, за да може движението да бъде успешно. 

Според него е добре да се сформират структури с административни функции, но процедурата по отзоваването на избраните народни представители трябва да се запази бърза и лесна. Властта трябва да бъде постоянно в ръцете на народа. Тя и сега е там, но чрез мисловен контрол и манипулация, властимащите контролират всичко в свой интерес. 

Друга изключително важна тема за автора и движението Окупирай е опазването на околната среда и най-вече предприемането на незабавни мерки срещу глобалното затопляне или поне спиране на корпоративните злоупотреби, които го засилват. Чомски е оптимист, че надежда и смисъл има, стига хората да осъзнаят силата с която разполагат и да направят логичните избори, които ще им помогнат да оцелеят. 


Ноам Чомски е един от най-умните хора на планетата. Добре известен в академичните и научните среди като един от бащите на съвременната лингвистика, той е основна фигура в аналитичната философия. След 60-те години на 20 век става по-известен като политически дисидент и анархист и се описва като либертарен социалист. Чомски е автор на над 150 книги и приема международно внимание за своите възгледи, макар че обичайно отсъства от мейнстрийм медиите.

Препоръчвам книгата, разбира се, как да не я препоръчвам. Добре е да се запознаем с историята на движението, с неговите основни възгледи и принципи и черпейки пример от по-развитите демократични страни, да подобрим качеството на живота си. 

Оценка: 4/5

Издателство:Труд

Други ревюта:
Книголандия

Няма коментари:

Публикуване на коментар