"Червената царица"-Мат Ридли

Секс и еволюция на човешката природа



Сексът е важен, сексът е навсякъде, всъщност-сексът се доближава най-много като отговор на толкова драматично дискутирания въпрос "Какъв е смисълът на живота". И макар да не удовлетворява напълно някои от търсещите, той със сигурност е най-важното нещо, което трябва да направите, за да оцелеят гените ви.

Репродукцията е основна задача за всеки животински вид, но ако започнем да си задаваме въпроси, става сложно. Защо имаме два пола? Защо не сме моногамни? Защо мъжете изневеряват по-често и какво е хомосексуализма? Мат Ридли предоставя интересни отговори на всички тези въпроси, които си заслужават да се прочетат. В основата на всичко, както предполагахте стои "червената царица".

"Червената царица" е термин, използван от биолозите, за да означи непрестанната конкуренция в природата. Самото име идва от приказката на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата", където Алиса се запознава с червената царица, която бяга с всички сили, но никога никъде не стига. Земята под краката й се движи толкова бързо, че за да стигнеш някъде, трябва да тичаш два пъти по-бързо. Това е много подходящ пример за странния ефект, който наблюдаваме в природата. Ако развиете някакво преимущество над останалите видове, това няма да трае дълго, защото те също са живи организми, който се борят за оцеляването си и които се учат. Не след дълго те ще развият собствени механизми за защита, които, ако сте хищник например, ще ви оставят гладен.

Ридли комбинира тази теория с въпросите за пола и сексуалността, за да представи няколко интересни хипотези.Оказва се, че най-вероятно има два пола, поради егоизма на някои клетки да търсят собствения си интерес преди този на целия организъм. Явно, все пак "Greed is good". Друга вероятност е осигуряването на защита срещу болестите и вирусите. Чрез смесването на гени и голямото им разнообразие, ние имаме по-голям шанс да оцелеем  от колкото вид, който се репродуцира сам. Спирам да ви разказвам, намерете си книгата, за да прочетете интересните теории, които Ридли е събрал. Хареса ми повече от "Геномът", може би защото беше по-разбираема. Нямаше толкова много биология и сухи факти, а по-скоро разказ и обяснения. Чудесна!

"Може би половината неща в тази книга са грешни"-завършва Ридли своя разказ. Питам се, колко ли учени и религиозни фанатици могат да бъдат толкова критични към работата си. Смирението да признаеш, че науката постоянно се развива и 90% от предположенията и теориите отпадат е едно от най-важните качества за един истински учен. Но нека това негово смирение не ви заблуждава. Теориите в книгата работят чудесно с тази за еволюцията и съм съвсем сигурен, че скоро някоя от тях ще бъде потвърдена със сигурност.

Оценка: 5/5
Издателство: "Сиела"

Коментари

Популярни публикации