"Шерлок Холмс (Пълно издание)" - Артър Конан Дойл

Моето предложение за коледен подарък


Да, наясно съм, че малко закъснях, a и повечето от вас вече са накупили подаръци на любимите си хора, но все пак...  винаги има някой езичник, който предпочита да бъде щедър на Нова година. Първо, има ли по-добър подарък от една хубава книга? Тя става за четене, за гледане, за подлагане, за преподаряване, продаване и дори за печката (тъкмо стана студено). Шегата настрана, чудех се какво да препоръчам, защото това са специални празници и изискват по-специално внимание. Не може да подарите Нора Робъртс или Хорхе Букай, просто не става. Традицията не повелява! трябва да е нещо класическо, обемисто, с твърди корици, което ще остане за поколенията, така че, какъв по-добър избор от това прекрасно издание със събраните произведения за най-известния детектив в историята на художествената литература. 

Въпреки че основоположник на криминалния разказ е Едгар Алън По (а и до някаква степен на образа на самия Холмс), точно книгите на Дойл популяризират и дооцветяват жанра, създавайки едно културно завещание, което ще се предава от поколение на поколение още дълги години. Асоциален странник, с око към детайла, интересуващ се от най-разнообразни факти, но с покъртителни пропуски в други, образът на Холмс е станал неизменна част от популярната култура. Можем да го познаем в д-р Хаус-където дедуктивният метод работи с пълна сила, а геният в повечето случай остава неразбран от своите колеги; или в който и да е криминален сериал/филм-където малките детайли от местопрестъплението остават незабелязани от простите полицай и чакат някой с изключителен интелект, за да бъдат открити. Обречен на самота, Холмс има само един приятел-Джон Уотсън (от чиято гледна точка Дойл разказва историите си). Уотсън, разбира се е изумен от таланта на Холмс и е готов да го последва в най-различни опасни приключения, които ще ги отведат от Бавария до Франция и обратно в тяхната квартира на 221Б Бейкър Стрийт. Скуката е недопустима! 

Прекрасна книга, съдържаща всичко, което ви трябва. От "Етюд в червено", "Знакът на четиримата", "Баскервилското куче" до "Приключенията на Шерлок Холмс" и "Завръщането", това издание в твърди корици ни предоставя цялостното творчество на Дойл, за този любим наш герой на едно място, и според мен е чудесен подарък за всеки един-от малък до голям.

Оценка: 5/5
Издателство "Труд"

Между другото, препоръчвам ви да хвърлите едно око на страхотния сериал на BBC, който поставя Холмс в съвремието, но без да прави сериозни компромиси с литературния първоизточник, а Бендект Къмбърбач е просто чудесен!

http://www.imdb.com/title/tt1475582/?ref_=nv_sr_1




Коментари

Популярни публикации