"Геномът"-Мат Ридли

Не е за бебешоци!



Е, тук малко се надцених. "Геномът" ми дойде сложничка и това се дължи на последователното ми затъпяване в гимназията и проспаните часове по биология. Но какъв избор има човек, освен да продължава напред и веднъж осъзнал своите слабости и пропуски, да се постарае да запълни дупките. 

"Геномът", както издава и подзаглавието, е автобиография на човечеството в 23 глави, като всяка глава съответства на една двойка човешки хромозоми. Ридли избира някой от по-интересните и подходящи и разказва интересни факти и случки, които хвърлят светлина върху развитието на генетиката. 

Трябваше да си отворя учебниците от 9-ти и 10-ти клас, за да си припомня някои факти за клетките, тъканите, хромозомите, ДНК, РНК и т.н, защото човече, сериозно съм я закъсал, а книгата не е написана за съвсем подрастващи като мен. Човек има нужда от елементарните познания и едно сериозно количество интерес, за да се потопи в множеството факти, които Ридли поднася. 

Ще се изненадате, но генетиката е изключително млада наука. Нейното по-сериозно развитие е едва през последните 30-40 г., а напредъкът и отговорите, които сме получили за този период са наистина феноменални. Във всяка една част от нашето тяло има клетки, които имат ядро, а в ядрото има хромозоми. Те представляват навита генетична нишка със смайващо количество информация. Ако направим асоциация с книга, тя трябва да има над 3 милиарда букви. Това са доста книги. И в тези нишки, в това ДНК, е закодирано всичко от което се нуждаете, за да се родите, да се оформите и функционирате правилно и да се отличавате от другите. Нещо като операционна система всъщност. Смайващо е колко си приличаме с компютрите. Някои от основните теми, които Ридли разисква са тези за интелигентността, болестите, безсмъртието и др. 

Няма как да препоръчам книгата на всеки, но ако имате интерес (всъщност всеки нормален човек би трябвало да има интерес за собственото си тяло), трябва да намерите книгата за изключително поучителна и обогатяваща. Можете да използвате интернет и учебници, за да търсите непознатите думи и понятия и да отделяте повече време на главите, за да ги осмислите. Книгата е едно вълнуващо пътуване, написана от изключително кадърен учен и ако през тази година на активно четене съм се убедил в едно нещо, то е, че най-много си заслужава да се инвестира в научна литература. Да, знам колко ни обогатява художествената, но мисля, че имаме нужда да опознаем света и тялото си повече, отколкото да разберем какво става в следващата глава на криминалния роман. 

Оценка: 4/5

Издателство: "Сиела"

Други ревюта:

Книголандия
Ламот

Коментари

Популярни публикации