Уилям Шекспир - Всички 37 пиеси и 154 сонета



Предполагам тази публикация е един чудесен начин да премина от средновековната седмица (която се надявам не ви е доскучала съвсем), към по-съвременни творби, защото за мен Шекспир винаги е бил в съзнанието ми като един мост - между старото и новото. Без съмнение, един от най-непреходните автори в нашата история, който със своите драми и комедии все още успява да ни развълнува и разсмее. Учените спорят за почти всички аспекти от неговия живот - от авторството на приписваните му творби, през сексуалната му ориентация, та чак до политическите и религиозните му възгледи, но едно е сигурно - we can't get enough of him!

Кой всъщност е Шекспир?
Има доста известен спор за авторството на неговите творби и по-долу ще спомена личното си мнение, но нека за сега да споменем официалната версия. Шекспир е роден през 1564 г.в град Стратфорд на Ейвън, на осемнадесетгодишна възраст се жени за Ан Хатауей (не актрисата!), след което следват седем - така наречени "изгубени години", за които не се знае много. През 1585 се появява в Лондон, където и започва кариерата си на актьор и драматург и съсобственик на театрална трупа, където и създава повечето си творби. Интересно е да отбележим, че през следващите векове почти никой не се е интересувал от неговото творчество и чак в ерата на романтизма (през XIX век), творбите му отново събуждат публичния интерес.

В настоящето издание са включени всичките негови 37 пиеси и 154 сонета в превод на Валери Петров. Трудно ми е да пиша рецензия на подобна книга, защото или ще изпадна в многословие или няма да напиша почти нищо, но има някои неща, които според мен биха могли да бъдат полезни при вашия избор.

Защо Шекспир е актуален?
Това определено не е лесен въпрос, на който немалко литероведи се опитват да отговорят. Не мисля, че има еднозначен такъв, но може би това, което най-силно въздейства на съвременната публика - това са персонажите. Те са без съмнение сложни и интересни, но това което ги одухотворява е видимото отношение на автора към тях. Той ги разбира, не ги съди-дори когато ги унищожава има една нотка на съжаление и съчувствие. Ренесансът е ера на завръщането към античните ценности, към преоценяване на човешкия живот и неговата значимост. Това е толкова вълнуващо и важно за нас, макар и понякога да не го оценяваме. Едни от най-паметните персонажи са родени точно в тази атмосфера - Дон Кихот, Хамлет, крал Лир, Макбет, Отело. Моята прогноза е, че докато съществуваме на тази планета - техните съдби ще ни вълнуват (освен ако не се превърнем в абсолютни роботи).



Шекспировия въпрос
Нека да спомена и няколко думи за този толкова наболял въпрос. Кой всъщност е авторът на "Хамлет", "Макбет" и "Отело"? Възможно ли е този син на обущар, с незавършено начално образование, с лоша правопис и почти нечетим такъв краснопис, който завещава на жена си второто легло в къща, където не е намерена нито една книга или какъвто и да е ръкопис от каквото и да е естество, да бъде най-блестящия писател на света? Някои хора изпитват сериозни затруднения да повярват на тази теза. Други приписват творбите на различни шекспирови съвременници - Франсис Бейкън, Марлоу, графът на Оксфорд и др. Имам приятели и от двете страни на барикадата и личното ми мнение е, че нито едните, нито другите нямат достатъчно факти, за да ни убедят в теориите си. Признавам, че клоня по-скоро към нетрадиционната група, но ще се радвам и на това въпросът да бъде оставен отворен за дебат и в училищата да не се преподават 100% неща - особено нелепицата, че тези произведения са писани като някакво литературно упражнение. От такива твърдения побеснявам!

Да кажа няколко думи и за самото издание, което е най-важното, все пак. Твърди корици, над 1200 много тънки страници, разделени-всяка на два параграфа, като през 2-3 страници ви очакват превъзходни изображения (които така и не разбрах от къде са изровени). Като минус мога да изтъкна единствено шрифтът, който е доста малък и очите доста се напрягат, особено ако възнамерявате да прочетете повече от една пиеса, но това е нещо съвсем нормално при тези издания. Няма как да имате всичко на едно място и да бъде с големи букви. За тази цел имаше една друга поредица - с много томове, която ще ви излезе стотици левове. Има и една стара, с която също разполагам, но тя вече трудно се намира (особено комедии 1 том-който го има да ми се обади!).

Абсолютно препоръчвам!

Тук може да прочетете повече за изданието и да го поръчате с намаление и безплатна доставка.

Издателство: "Труд"

Страница във фейсбук: https://www.facebook.com/izumenmartin




Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации