"На изток от рая"-Джон Стайнбек

Започваме с класа 



Това е първата рецензия за 2014 година и предполагам трябва да я отбележа по някакъв начин. Пожелавам си да съм ви много полезен, да ви информирам за хубави книги, да не ви дразня с многословие и/или претупване и в крайна сметка да не си губим взаимно времето-аз, като чета посредствена литература, а вие като четете посредствени рецензии за посредствена литература. :p

Не съм подбирал специално Стайнбек, просто остана от графика за миналия месец, но мисля че "На изток от рая" е една солидна творба, която полага добро начало за тази година. Между другото, нека да я поясня-този блог не е за анализи на книги и хора, които се занимават по-задълбочено с изследване на литература, могат спокойно да пропуснат. Нямам нито времето, нито необходимата култура, за да ви предоставям такъв материал. Целта на този блог е да информира читателите за нови книги, да ги запознава със съдържанието и да представя моето скромно, субективно мнение. Опитвам се да бъда максимално либерален и да дам шанс на всяка една книга-от класика, през нехудожествена до абсолютно непозната литература, като основната ми цел е да насоча вниманието ви към стойностни неща. Книжарниците са твърде големи и имат неприятния ефект да замайват главите. Хубаво е човек да влиза подготвен. Та така, "На изток от рая"...

За първи път се запознах с творчеството на Стайнбек преди години, когато в едно пътуване между Пловдив и София си взех "Гневът на мравките" (или "Гроздовете на гнева"). Беше много подходящ избор, защото докато аз пътувах, пътуваха и героите на романа, търсещи по-добро бъдеще за семействата си, в Калифорния-обетованата земя на плодородието (хората все пътуват на запад и се надяват да открият Нов свят). Това, което ме задържа през всичките страници беше простия изказ и преливащата човещина, понякога неизбежно стигаща до болка, която автора изливаше в своите герои. Не го споменавам случайно, тук имаме същите качества, както и библейската препратка (този път към Каин и Авел). 

Книгата започва с едно обстойно описание на долината Салинас-родното място на самия писател. За тези от вас, които не търпят дълги описания-не се отказвайте, само няколко страници са, и по-добре да ги попиете, защото те ще са винаги там, земята е важен персонаж в този роман и винаги намиран начин да се впише в историята. Запознаваме се със семействата Траск и Хамилтън, запознаваме се с тяхната история и корени. Стайнбек отнема много време да изгради историческия background на своите по-късни персонажи, това е важно за него, защото тук имаме история за наследственост, за бащи и предаване на благословия-основна тема в първите глави на Библията. В романа почти всяко престъпление е престъпление от страст-завист, ревност, дори любов. Да видиш как обекта на твоите желания те отхвърля, за да приема някой друг. Както вече споменах, ще се занимаваме предимно с Каин и Авел-двама братя, синове на първия човек Адам. Единият обработва земя, а другият гледа животни. Когато Господ приема жертвата на единия, а другия отхвърля, отхвърления убива брат си и става белязан скитник, който трябва да живее "на изток от рая"-в пустошта. 

Един ден, докато четях Стайнбек отворих "Ана Каренина" на Толстой и смея да твърдя, че намерих доста прилики между двамата-от простия стил до акцентирането върху бедния, обикновен човек и връзката му със земята. Всъщност, ако Америка някога е имала писател, който да се доближава до Толстой-това неизменно трябва да е Стайнбек. Има дълбока болка зад думите, разочарование от човека, което се крие зад всяко престъпление и една трогателна примиреност с положението. 

"На изток от рая" е много неща и няма как да спомена всичко, защото в стремежа си да съм кратък ще се оплета съвсем. Книга за борбата между доброто и злото, за предаването на благословията от баща на син, за земята и връзката на човека с нея, за греха и прошката, за изгарящата, пагубна страст и най-вече за продължаването напред въпреки трудностите и ужасяващите събития, защото  надеждата винаги оцелява. Прочетете я! Заслужава си!

Оценка: 5/5
Издателство: "Колибри"

Коментари

Популярни публикации