"Деветте живота на Александър Баденфийлд"-Джон Марсиано

Доза черен хумор за деца


Ето ви детска книжка като никоя друга. Детска книжка, в която главният герой е 12 годишно хлапе, което умира. При това не веднъж, ами ЦЕЛИ ДЕВЕТ ПЪТИ! Ако това не ви грабва, то не знам как изобщо се разсейвате в този живот...

Александър Баденфийлд е младият наследник на богат холандски род, всъщност-последният, единствен наследник на този род, тъй като семейната среща-сафари не се оказва добра идея. Хлапето има верен иконом с интересната фамилия Уинтърботъм, който е плашлив, предпазлив и изключително обсебен от здравето на младия си господар. Баденфийлд обаче е щура глава и за да си осигури колкото се може повече приключения, решава да открадне 9-те живота на котката си. И тук всичко се обърква ужасно много. 

Книжката е кратка, изписана с голям шрифт и пълна с прекрасните илюстрации на Софи Блекол, които придават живот на разказа и засилват щуротията на Баденфийлд. Истината е, че от много дълго време не бях чел детска книжка (ако това може да мине за такава) и останах изненадващо доволен. За по-големите има интересни алюзии към съвременни проблеми, като-дивия капитализъм, фармацевтиката и глобалното затопляне, но те са внимателно скрити и едва ли ще индоктринират малкото мозъче на детето ви. 

Книгата е основно за смъртта, за страха и за дилемата див/внимателен живот- безспорно интересна тема, пред която повечето родители са поставени. В крайна сметка обаче, детето избира-след като стане на 12 години, то трябва да реши дали ще се впусне в бурни приключения, предизвиквайки съдбата или ще се свие във внимателно изолирания от родителите му свят, за да дочака спокойни старини. 

Забавлявах се, мога само да си представя колко по-интересна ще е за някой малчуган, който след Мечо Пух и Телетъбис ще трябва да подложи мозъчето си на шокиращите драматургични обрати в тази книга. Молете се само да не порасне някой Уди Алън-тотално отчаян от безперспективната реалност (или пък, не знам... радвайте се).

Оценка: 4/5

Издателство: "Милениум"

Други рецензии:
Книжен Жор
Книголандия

Коментари

Популярни публикации