"Избрани писма до жени"-Св. Августин


Да, знам, кой по дяволите пише ревюта на Св. Августин, а и кой нормален човек изобщо го чете, но всеки с неговите странности. Лично аз намирам удоволствие да се ровя в стари текстове, защото така придобивам по-богата представа за епохата и светогледа на хората в нея. Добавете към това 20 години редовно ходене на църква и ето-получавате рецензия на Св. Августин.

В настоящия том са подбрани едни от по-значимите и интересни писма на християнския Отец, в които той отговаря на въпроси, зададени от неговите кореспондентки, и разисква в дълбочина различни теми от християнската доктрина (актуални и до днес), свързани с виждането на Бога, благодатта и свободния избор, молитвата, моралните дилеми на съпрузите в християнския брак, въздържанието от сексуални връзки, отношението към децата, към парите и материалното и мн. др. В писмата си епископът разисква и влиянието на различни, разпространени тогава ереси, в съчетание с вдъхновено и старателно тълкуване на Светото писание.

Кой по дяволите е Августин? Можете да срещнете името в различни варианти-Августин Блажени, Аврелий Августин, Августин от Хипон-да знаете един и същи е. Подвизавал се е през втората половина 4 и началото на 5 в. като се води един от Отците на вярата, тъй като точно на неговите трудове се базира по-голямата част от католицизма. Августин е силно повлиян като млад от манихейството, а по-късно от неоплатонизма и стоицизма, които го оформят като свободомислеща и високо интелигентна личност. Разбира се, благодарение на него дължим и глупости като идеята за първородния грях и теорията на справедливата война, но по това време е било вече късно за рационални отклонения, трябвало е да изчакаме още 12 века.

Въпреки че съм атеист, винаги съм оценявал историческия принос на християнството върху Западната цивилизация и макар повечето последици да са били повече от ужасяващи, трябва да се примирим, че едва ли е имало друг по-добър вариант. Човечеството едва ли е било готово да изхвърли мистицизма си преди 2000 години и няма как да разберем какво е щяло да стане, ако тогава науката беше пробила. Може би днес изобщо нямаше да ни има. Та, да се знае - благодарение на разни усърдни отчета, които са преписвали ръкописи от Платон и Аристотел сме достигнали до Ренесанс и Възраждане, че и до модерната епоха. Християнството е тясно свързано с нашата културна история и не е честно да изхвърляме бебето с мръсната вода.

Та писмата са готини, наподобяват доста тези на апостол Павел-сериозни и прецизни в съветите и сърдечни в увещанията. Жените го питат по всякакви въпроси-предимно за брака и секса. За вярващи хора ще е още по-интересно, защото това е с три века по-модерно от Новия завет, та може би ще им свърши по-добра работа. (:p)  Интересно ще ми е да прочета и "Изповеди", което е едно от най-значимите му произведения и се води нещо като първата автобиография. Книгите са част от поредицата "Vita Christiana" на издателство "Изток-Запад", което продължава инатливо да издава непродаваеми, но исторически значими текстове. Блажени да са!

Оценка: Не смея да оценявам!

Издателство: "Изток-Запад"

Коментари

Популярни публикации