понеделник, 17 февруари 2014 г.

"Купата на небесата" - Грегъри Бенфорд/Лари Нивън


"Купата на небесата" е фантастичен роман, който бележи първата съвместна работа на може би познатите ви Грегъри Бенфорд (Timespace) и Лари Нивън (Ringworld). Историята се развива в бъдещето, където човечеството вече е усвоило достатъчно сложни технологии, за да осъществява пътувания до близки слънца и да търси планети, с потенциален живот на тях. 

В началото на романа срещаме екипажа на кораба, неговите строители и спонсорите на бъдещето пътешествие, които празнуват в някаква база, която се върти в орбита около Земята. Всички са възбудени от предстоящото пътуване, но за групата, която за последен път вижда Земята, това е преди всичко опасно пътешествие, което може би ще им коства всичко. Те ще бъдат поставени в криогенен сън, докато достигнат до планетата "Слава", където има голяма вероятност да намерят живот. Главният герой - Клиф е биолог. Неговата работа ще започне едва, когато достигнат планетата, но той е изненадващо събуден още по време на пътуването. Управляващите кораба пилоти са открили странна конструкция, която се изпречва на пътя им. Огромна полусфера, която изглежда е построена от извънземен разум. 

Конструкцията представлява нещо като купа, която обгръща малко слънце (червено джудже), което задвижва конструкцията напред. Екипът се разделя на две части, като едните слизат, за да проучат купата отблизо, докато останалата част от екипажа остава в кораба. Това е общо взето цялата книга. Не е кой знае какво, защото явно ще бъде началото на нова поредица. Целта на романа е да представи героите и да изгради света, в който ще се занимават. 

Героите не са описани в дълбочина. По средата разбираме, че една от жените е от арабски произход, а към края, че един от екипажа е обратен (без да ни разкриват кой точно е той). Този странен подход на авторите може да отнеме интереса на някои читатели, но аз специално намерих достатъчно причини, за да продължа нататък. Екшън има, но е на самия край. Евтин трик, за да ви накарат да си купите и следващата книга. Евтин трик, който твърде често работи.

До колкото разбирам, "Ringworld" на Нивън е почти идентична книга, занимаваща се отново с подобна конструкция, която се захранва от слънце, героите слизат, за да я изучават, но срещат извънземни и т.н... Понеже не съм чел "Ringworld", повечето идеи и теми тук ми се сториха нови и интересни. Общо взето романът ми беше приятен за четене, като изключим някои леко разтеглени пасажи, които може би в светлината на бъдещите книги ще изглеждат по-на място.

Издателство: "Бард"


2 коментара:

  1. Ами не знам как човек дето не е чел Пръстенов свят,коментира книга на Нивън.Сигурно и Пейзажите на времето не си чел.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, не съм, и мисля, че достатъчно ясно съм написал, че може би темите се препокриват. Който се интересува - да провери. Една книга трябва да работи на първо място като самостоятелно произведение. Всичко останало са бонуси за феновете.

    ОтговорИзтриване