"Бледа синя точица" - Карл Сейгън


Карл Сейгън е много мой човек! Книгата му "Свят, населен с демони" беше един от първите умоповдигачи, които се притекоха на помощ на моя закърнял и тровен години на ред, с религиозна пропаганда, ум. Няма нужда да казвам нищо повече. Този човек изпълнява с абсолютно съвършенство и яснота своята роля на популяризатор на науката и рационалното мислене. Той е един от първите и най-уважавани учени, които се захващат с нелеката задача да поднесат на масите даровете на науката. Дарове, които твърде дълго са прашасвали по рафтовете на студени и асоциални професори, на които никога не им е пукало, какво е всеобщото състояние на обикновените хора. Сейгън проправя пътя и за много други - Ричард Докинс, Нийл Тайсън, Мат Ридли, Боб Бърман.

"Бледа синя точица" е книга за човешката незначителност, за нашето смехотворно малко участие във Вселената. Книгата е публикувана през 1994 и се явява нещо като продължение на смазващо яката класика "Космос" от 1980. Не мога да повярвам, че вече са минали цели 20 години от 1994, а и в самата книга няма да откриете нищо, което да звучи архаично и отживяло. Всички книги на Сейгън са така. Това се дължи на непреходните теми, с които той се занимава и с огромното внимание, което отделя на историята на научното мислене и миналото на човешката ни цивилизация. По този начин няма как да сбъркаш. 

Сейгън започва книгата си с малко история и предположения. В миналото хората масово са вярвали, че са специални, че светът, в който живеят е уникален и създаден единствено за тях. Е, разбира се, днес също много хора вярват в подобни глупости, но тогава е било наистина повсеместно. Това преди всичко се е дължало на християнската вяра, която ни учи, че човекът е в центъра на всичко - от грехопадението, до изкуплението и личния Бог - всичко цели да обслужва нашите нужди от утеха и смисъл. Но как се е развил този наш начин на мислене? Кое ни е подтикнало да приемем, че сме толкова уникални? Сейгън предлага две доста прости и очевидни причини - гордост от човешките постижения и страх от тези, които ще почукат на вратата ти, ако си твърде свободомислещ. Предимно това е била римската инквизиция, чийто зверства бяха нагледно описани в "Свят, населен с демони". Горещо ви я препоръчвам!



Следващите редове са въздействаща и премерена до съвършенство проза, която унищожава всичките ни погрешни претенции за уникалност. Сейгън е безкомпромисен.
   "Погледнете тази точица. Това е тук. Нашият дом. Това сме ние. Всеки, когото обичате, всеки когото познавате, всеки, за когото сте чували, всяко човешко създание, съществувало някога, е изживяло живота си тук. Изворите на нашите радости и страдания, хиляди религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и събирач, всеки герой и страхливец, всеки създател и рушител на цивилизации, всеки крал и селянин, всяка млада влюбена двойка, всяка майка и всеки баща, всяко дете, изобретател и изследовател, всеки учител по етика, всеки корумпиран политик, всяка суперзвезда, всеки върховен лидер, всеки светец и грешник в историята на нашия вид са живели тук - на тази прашинки, огряна от слънчев лъч. 

   Земята е една малка сцена от голямата космическа арена. Помислете за реките от кръв, пролети от всички онези генерали и императори само за да могат славно и триумфално да станат мимолетните господари на късче от една точица. Помислете за безкрайните жестокости, упражнявани върху обитателите на едно ъгълче от този пиксел и почти незабележимите обитатели на някое друго ъгълче - колко чести са техните разбирателства, колко настървено се стремят да се избият взаимно и колко пламенна е тяхната омраза. 

   Това наше позьорство, въображаемото ни чувство за собствена значимост, заблудата, че заемаме някакво привилегировано място във Вселената, се стопяват в това петънце от бледа светлина. Планетата ни е самотна точица в безбрежния космически мрак. При цялата ни невзрачност пред тази необятност няма и намек от надежда, че отнякъде би могла да дойде помощ, която да ни избави от самите нас."

Книга, отчайващо важна и необходима, която ще ви разведе на разходка из познатия космос, която ще насочи камерата към тази бледа, синя точица, към този малък пиксел и ще ви прошепне "Това е тук". И всичко, което човек може да направи е да замълчи за момент, да потръпне от мащаба на Вселената и най-после да допусне това красиво смирение, което винаги е било неотменна част от думите на Сейгън, да го обземе завинаги. 

След няколко дни по National Geographic България тръгва reboot-а на "Космос" - оригиналната телевизионна поредица, която през 80'-те е водена от самия Сейгън. Тя става абсолютна класика още с излизането си. Продуцент в случая е отново неговата съпруга - Ан Друян, а водещ - небезизвестния Нийл Деграс Тайсън. Ето и официалния трейлър:


Издателство: Изток-Запад

Други рецензии:
Книголандия

Страница за харесване: https://www.facebook.com/izumenmartin

Коментари

Популярни публикации