"Рога" - Джо Хил

Симпатия за дявола



Дяволът винаги е играл важна роля в художествената литература. От Библията, през "Божествена комедия", "Фауст" и "Изгубеният рай", та чак до "Майстора и Маргарита", неговият образ, отново и отново, е намирал път към нашето въображение и внимание. Писатели от всички краища на света са се вдъхновявали от трагичната история на най-красивия херувим, изхвърлен от Небесата, поради своята гордост. Врагът на човечеството и християнския бог, винаги е бил олицетворяван като страшен и лукав персонаж, търсещ начини да купи душите ни. През XIX век образът му започва да се романтизира, докато през последните 100 г. той вече е основна част от популярната култура - интересен антигерой, а не скучно страшилище, което да се конкурира с торбалан. Джо Хил се възползва от тази възможност, за да ни представи своя нов трилър. Може ли младият г-н Кинг да надмине баща си? 

"Игнейшиъс Мартин Периш прекара нощта в пиянство и вършене на поразии. На другата сутрин се събуди с главоболие, притисна с ръце слепоочията си и напипа нещо непознато, чифт топчести заострени издатини. Толкова му беше зле - изнемощял, очите му сълзяха, - че отначало нищо не му мина през ум; мъчеше го такъв махмурлук, че нито можеше да мисли, нито да се тревожи.
   Но докато се клатушкаше над тоалетната чиния, той се погледна в огледалото над мивката и видя, че докато е спал, са му поникнали рога. Наклони се изненадан - и за втори път през последните 12 часа си опика краката." 

Това е цялата първа глава, която както можете да видите, много умело хваща интереса ви и дава доста добра представа какво можете да очаквате. Роман за подрастващи, с фантастично-религиозни елементи. Изреченията са запазени прости и ясни, без излишни метафори и епитети, динамиката на романа е чудесна - имате по-бавни глави, с психологически елементи, редуващи се с приключения и екшън. Разказът се води в трето лице, като в някои глави е използвана ретроспекция, която ни запознава с миналото на героя и създава необходимата емоционална обвързаност, нужна, за да ни пука за него.  

Ок, Иг Периш се събужда с рога, но това ли е всичко? Всъщност... не. Най-интересното е, че всеки, който го срещне, получава неконтролируем порив да си разкаже всички мръсни тайни. Иг намира това за досадно и се опитва да намери решение на проблема, но нещата загрубяват, когато става ясно, че всички в града (дори и родителите му) са убедени, че той е виновен за смъртта на бившата му приятелка. Единствената възможност за Иг е да използва новите си умения, за да разгадае мистерията и да открие истинския убиец. На снимката виждате Даниел Радклиф, който ще изиграе ролята на Игнейшиъс в предстоящата екранизация. 

Едно от най-интересните неща беше точно тази изолираност, с която героят трябваше да се сблъска, след като рогата разкриха истинските мисли на неговите съседи и роднини. Истината е опасен инструмент, който много често може да раздели хората завинаги, може да изкара наяве всички наши срамни желания и да ни запрати в дълбока изолация. Иг трябва да посрещне дори обвинение и омраза от страна на родителите си, което е абсолютната загуба на всяка сигурност и утеха. Този аспект от романа е изключително добре предаден и мисля, че ще отекне силно в младите читатели, които често изпитват подобни чувства. 

Любовна история! Има любовна история - за всички романтици. Тя разбира се е трагична и оплескана в кръв, но въпреки всичко си е любовна история, на която са посветени доста солидно количество глави. По мое мнение тя е съвсем порядъчна любовна история, която в нито един момент не дразни, изпадайки в сантиментални глупости и клишета. Приятелство също има, както и момчешки предизвикателства - всичко това е в раздела с ретроспекцията. 

Една приятелка изказа притеснение, че книгата й изглежда твърде страшна и кървава. Трябва да знаете, че това не може да бъде по-далеч от истината. Романът е предимно психологически, като акцентът пада върху взаимоотношенията между персонажите в него. Фантастичното е само подробност, средство, което да задвижва необходимите механизми. 

"Рога" е всичко, което може да очаквате - праволинейна история, написана с огромно умение, абсолютен page-turner, който ще ви изгуби времето, преди да сте се усетили. 

Издателство: Изток-Запад

Други рецензии:
Елементарно Уотсън
Книголандия

Страниза на блога във фейсбук:: https://www.facebook.com/izumenmartin


Коментари

Популярни публикации