"Законът на Устър" - П.Г.Удхаус


Първа среща със сър Пелам Гренвил Удхаус. Впечатляващо!

Книгата е седма част от поредицата за Бъртрам Устър и неговия изключително изобретателен иконом Джийвс. "В "Законът на Устър" Джийвс ще трябва да впрегне целия си гигантски ум и несравними умения, за да отърве за кой ли път своя злощастен и безнадеждно тъпоумен млад работодател от кашата, в която ще го накисне заговорът да задигне сребърната каничка за сметана от дома на сприхав съдия." Това е историята, но не се подвеждайте, по пътя нещата се объркват до невъобразими размери. Всъщност, историята тук няма голямо значение. Персонажите са тези, които движат интереса. Искате повече сцени с тях, повече диалог, повече комични ситуации. И ги получавате!

За разлика от "Упадък и падение" на Ивлин Уо, "Законът на Устър" не се стреми да каже важни социални послания. А имайте предвид, че книгата е писана във втората половина на 30'-те години, време в което светът е поставен на прага пред още една Световна война. Единственият опит, който Удхаус прави, да коментира събитията, е да сложи неприятен персонаж, който със смешните си мустачки, напомнял на "един диктатор". Ивлин Уо, също така, беше доста остър в сарказма си, личеше си насъбраното озлобление срещу училищните институции. Тук обаче всичко е леко и приятно. Хуморът идва от едно по-добро място, писателят не презира своите читатели.

Още от встъпителния диалог получавате основното усещане, което книгата носи, и се запознавате с динамиката между главните герои.

" Измъкнах ръка изпод завивките и звъннах на Джийвс.
- Добър вечер, Джийвс.
- Добро утро, сър.
Това ме изненада.
- Утро?
- Да, сър.
- Сигурен ли си? Вижда ми се тъмновато.
- Има мъгла, сър. Ако благоволите да си спомните, сега е есен - сезон на мъглите и котката родитба. 
- На кое?
- На мъглите, сър, и на кротката родитба. така се е изразил по повод на този сезон поетът Кийтс в своята ода "Към есента". 
- Ъ? А, да, разбирам. Това ще ти попречи ли да ми донесеш една чаша от твоя специалитет?
- Готов е, сър, и чака в хладилника."

Не знам за вас, но аз мога да чета подобни неща по цял ден. Надявам се от "Колибри" да преиздадат и другите книги от поредицата, които за съжаление, в момента са с изчерпан тираж. А ето и един велик момент от телевизионната история. Хю Лори и Стивън Фрай като Джийвс и Устър:



Издателство: "Колибри"

Коментари

  1. Страхотен е, няма грешка. :) Става за четене по всяко време и от всяка възраст, пол и занятие. А пък на Хю Лори как му отива да играе ролята на Бърти, думи нямам, все едно за него е писана... :)

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно! В момента си търся и другите му книги. :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации