"Превъртане на световете" - Георги Рупчев


Всеки блогър неизбежно стига до момент, в който му се иска да пише за поезия. Все някой сборник е успял да размекне закоравялото му, отворено единствено за прозата сърце. Да, ама се удря в стена. В стената на своята неспособност и липса на достатъчни знания за по-задълбочен анализ. И все пак, за мен Георги Рупчев беше откритие. Откритие, което рядко се среща и за което човек не може да се сдържи да не говори.

"Поезията, която ме интересува, е някакво привличане към неясните неща, към не съвсем разгадаемото, непреоделимото. Това са по-скоро психологически пространства, които трябва да бъдат избродени"

Това казва в свое интервю Рупчев и потвърждение на думите му можете да откриете в почти всяко стихотворение от този сборник. От "Голямата земя", през "Зовът на реките" та чак до"Превъртане на световете". Повечето текстове са за изчезване, за разпад, за изгубване. Героите скитат в празни пространства, някъде извън нашето измерение.

Стихотворението, което най-силно ме разтърси, беше "Голямата земя".

Беше голяма земя,
до която едвам се добрахме.
Още щом стъпихме там, хоризонтът изчезна.
Тук е, тогава си казахме, тук е - и спряхме,
и заличихме следите, преди да навлезем.

Повече бяхме,
все по-малко оставаме.
Често изчезва по някой, но нали затова бяхме тръгнали.
Най-напред с къси почивки, а после до капване
там вървяхме по тази празна голяма земя от безмълвие.

Всеки сам в своята тайна изчезва
и ние не питаме де се е дянал.
Всеки умира сам в себе си, колко пъти умира?
Още бродиме там - 
още хора, но вече без сянка,
още бродещи, но неоставящи диря.

Не мога да напиша тук цялото стихотворение, но ако нямате желание да си купите книгита, призовавам ви, поне прочетете "Голямата земя". За мен това са стихове от световна класа, стихове, които трябва да се изучават в училище, върху които да се правят поетични обсъждания и за които да се говори по улиците. Георги Рупчев с право е поместен в поредицата "световни поети" на издателство "Изток-Запад". Това е име, за което тепърва ще се говори.

Издателство:
Изток-Запад

Други рецензии:
Книжно

Коментари

Популярни публикации