Магическият реализъм на Хуан Рулфо

„Златният петел и други истории“, Хуан Рулфо, превод от испански Румен Стоянов, изд. „Лъчезар Минчев”

Историите за беден човек, който забогатява и изгубва себе си, често оформени като притча, са силни предупредителни знаци, които напомнят за пукнатините в човешкия характер. Всяка култура ги пресъздава според собствените си символи. Ако гражданинът Кейн на Орсън Уелс например бе живял в Мексико преди 100 години, нямаше да бъде вестникарски магнат. Не е трудно да си представим сходен разказ за селски глашатай, който се сдобива с ранен петел, за който започва да се грижи. Петелът оздравява и беднякът печели всеки бой. След това всичко е ясно – намира красива жена, става неземно богат и накрая умира в непрогледната чернилка на собствената си самота.

Това ни разказва в едва 70 страници Хуан Рулфо в своята повест „Златният петел“, написана между 1956 и 1958 г. и публикувана 20 години по-късно. Повестта излиза за пръв път у нас, като в сборника са включени някои неиздавани кратки разкази на Рулфо, както и едно много силно писмо до Клара от 1947 г., в което се чува гласът на един безкрайно чувствителен и несигурен човек, отворил сърцето си да обича. Рулфо, чието творчество може да се побере в едва 300 страници, но без когото нямаше да съществуват „Сто години самота“, е мексикански писател, слабо познат у нас, въпреки че, както отбелязва и преводачът Румен Стоянов, е посещавал България през 1977 г. Вероятно най-тихият и скромен сред големите имена на магическия реализъм.

Дионисио Пинсон живееше единствено загрижен за своя петел, обсипваше го с внимание. Носеше му вода и храна. Пъхаше му трохи от тортиля и люцернови листа в клюна, полагайки усилия да прояде. Но животното не беше гладно, ни жадно; май му се щеше само да умре, ала той бе там да го предотврати, бдеше над него постоянно, без да отлепи очи от полузаспалите гледци на закопания петел.

Така започва пътят на героя в повестта – с грижата за ранения петел, който Дионисио закопава в земята и започва да храни. Всичко върви добре, докато не среща колоритната певица Бернарда Кутиньо. Гласът ѝ изпълва окървавените арени. Насилие и красота, отчаяние и надежда се долавят в текстовете на песните. Дионисио, разбира се, я иска за себе си. За този беден мъж, загърбил лишенията, вече няма нищо половинчато. Постепенно читателят разбира, че в тази повест всяко постигнато желание се превръща в прахоляк, разпилян от вятъра.

Заедно с Бернарда се появява и Лоренсо Бенавидес – богат мъж, който иска да купи петела за хиляда песо. Бизнесмен, човек с усет, който дърпа конците, компаньон на Лудетината. Дионисио отказва и петелът умира. Изненадващо рано се случва това в повест, озаглавена „Златният петел“, но епизодите от тук нататък са посветени на последствията, които отекват с десетилетия. Лоренсо не е банален злодей, който с постъпките си да спъва героя. Напротив, той е меланхолично отражение на това, в което ще се превърне самият Дионисио. И тук не свършват нюансите. Както в най-изящните разкази, трудно е да се посочи на какво се дължи неизбежната трагедия на героя. Социална ли е причината, или чисто индивидуална?

Така, както Хемингуей използва борбите с бикове, за да обрисува първични истини, Рулфо използва борбата с петли. Тези арени са сурово и отчайващо място, в което от време на време прониква надежда, но винаги за кратко. Въпреки жестокостта към животните, която би смутила съвременния читател, Рулфо описва епизодите с дистанцирана сдържаност, с хладно уважение към приумиците на хора, които имат толкова малко, че за тях смъртта се е превърнала в събитие.

Рулфо по притчов начин напомня, че има сили, по-могъщи от човешката воля. Понякога бедността е бедност на духа, тогава мечтите се превръщат в кошмари. Животът на Дионисио е едновременно изключителен и банален. Неговата история – успех, но и пълна катастрофа. В такива истории Мексико се усеща прекалено близо.

Култура / Брой 2 (2975), Февруари 2021

Ако ви харесва това, което четете тук, можете да ме подкрепите, като закупите романа ми „Момчето, което завърза Луната за Земята“ от следните сайтове:

Жанет-45Ozone.bgCiela.comStore.bg

Дебютният ми сборник с разкази „Когато великани ходеха по земята“ все още е наличен на сайта на „Жанет-45“. Благодаря ви!

Популярни публикации