сряда, 28 май 2014 г.

"Смъртта на крал Артур"Не мога да повярвам, че вече сме почти до края на поредица "Романия". Сякаш беше вчера, когато си говорихме за Робер дьо Борон, Кретиен дьо Троа и Мари дьо Франс, проследихме изпепеляващата любов на Тристан и Изолда, и приключенията на рицарите от кръглата маса в "Търсенето на Светия Граал". От края на поредицата ни дели единствено "Отвличането на Гениевра" - книга, която все още не е излязла на пазара, но която при първа възможност ще бъде спомената в блога. А сега към настоящето заглавие. Първо вижте официалната анотация:

"Смъртта на крал Артур (1230) е последната, пета част от романния цикъл Ланселот-Граал. Тук на преден план излизат тлеещите противоречия и конфликти в рицарското общество, чието единство е гарантирал до този момент крал Артур. В миналото рицарските качества – чест, лоялност, чувство за дълг и за семейна солидарност – са били залог за престижа и разцвета на рицарството. Когато същите качества се насочат към членовете на общността, те предизвикват сблъсъци с трагичен край."

Истината е, че това се превърна в любимата ми книга от поредицата. Далеч по-мрачна и реалистична от своите предшественици. тя е роман-предвестник за залеза на рицарството.

Историята започва с Ланселот. Прочутият рицар за завръща след прословутото търсене на Светия Граал, заричайки се повече да не продължава любовната афера с кралица Гениевра. Това разбира се не е по силите на простосмъртен, тъй като тя, "макар и на 50 години, все още няма равна сред жените". Артур организира турнир в Уинчестър, в който Ланселот решава да участва дегизиран, за да не го познае никой, но бива тежко ранен от своя приятел Боорт. Недоброжелателят Агравен подшушва на краля, че Ланселот спи с кралицата, но кралят е уверен, че това са лъжи. След като става ясно, че Ланселот е бил тайнственият рицар на турнира, кралят се успокоява. Кралицата обаче е нервна, защото нейният любим отсъства, а Моргана разкрива на Артур истината за неговия позор. Оттук нататък действието прилича повече на шекспирова трагедия, отколкото на средновековен роман.

Какво да ви кажа? Това е най-съвременно звучащия и интересен роман от цялата поредица. Книгата е изкована от отмъщение, коварство, страст и трагични съдби, които се преплитат, за да ни отведат в западащото кралство на куртоазната литература. Никой от героите не е съвършен, няма ги идеалите, които се проповядваха в по-ранните творби. "Смъртта на Артур" прилича по-скоро на "Игра на тронове" и трагедия от Шекспир. Препоръчвам!

Издателство: "Изток-Запад"

Харесайте ме във фейсбук :pНяма коментари:

Публикуване на коментар