Пътешествия – Марко Поло

Издателство „Изток-Запад“ за пореден път обогати рафта ми със средновековна литература. След прекрасната поредица „Романия“, преди около месец, в чудесно издание с твърди корици, на пазара излезе и „Пътешествия“ на Марко Поло – книга с огромно историческо значение.

Писана около 1300 г., в затворническа килия във Венеция, „Пътешествия“, (позната и като „Милионът“ – название, произлизащо явно от подигравката, че в книгата са изписани куп лъжи), разказва за пътуването на Марко Поло през Персия, Китай и Югоизточна Азия, както и службата му при последния велик монголски владетел Кубилай хан.

Когато се завръща във Венеция, след дългогодишните си пътешествия, Марко Поло заварва града във война с Генуезката република. Тъй като носи със себе си огромни богатства от изтока, той бързо успява да закупи галера, на която слага требучет и веднага се включва в битката. Не след дълго обаче е пленен и прекарва няколко месеца в затвора. Тъкмо там Марко диктува историите си на Рустикело да Пиза – друг затворник, писател на рицарски романи. Първоначално предназначена като търговски наръчник с полезна информация за видове пари, градове, стоки и разстояния, книгата изненадващо става популярна и сред масите, като за първи път запознава обикновения европеец с бита на народите от изтока.

Макар и все още интересен, пътеписът е изгубил известна част от очарованието си. В по-голямата си част, в него се изброяват различни градове и области, както и техните ценности и забележителности, но поради това често прескачане, интересът ми започна да се губи. Единствено пасажите, в които се описват обичаите и легендите, все още са завладяващи (като например частта, в която Марко разказва за замъка на асасините).

Ако ви харесва това, което четете тук, можете да ме подкрепите, като закупите романа ми „Момчето, което завърза Луната за Земята“ от следните сайтове:

Жанет-45Ozone.bgCiela.comStore.bg

Дебютният ми сборник с разкази „Когато великани ходеха по земята“ все още е наличен на сайта на „Жанет-45“. Благодаря ви!


Популярни публикации