"Пътешествия" - Марко Поло


Издателство "Изток-Запад" за пореден път обогати рафта ми със средновековна литература. След прекрасната поредица "Романия", преди около месец, в чудесно издание с твърди корици, на пазара излезе и "Пътешествия" на Марко Поло - книга с огромно историческо значение.

Писана около 1300 г., в затворническа килия във Венеция, "Пътешествия", (позната и като "Милионът" - название, произлизащо явно от подигравката, че в книгата са изписани куп лъжи), разказва за пътуването на Марко Поло през Персия, Китай и Югоизточна Азия, както и службата му при Кубилай хан - последният велик монголски владетел.

Когато се завръща във Венеция, след дългогодишните си пътешествия, Марко заварва града във война с Генуезката република. Тъй като носи със себе си огромни богатства от изтока, той бързо успява да закупи галера, на която слага требучет и веднага се включва в битката. Не след дълго обаче е пленен и прекарва няколко месеца в затвора. Тъкмо там Марко диктува историите си на Рустикело да Пиза - друг затворник, писател на рицарски романи. Първоначално предназначена за търговски наръчник с полезна информация за видове пари, градове, стоки и разстояния, книгата изненадващо става популярна и сред масите, като за първи път запознава обикновения европеец с бита на народите от изтока.

Макар и все още интересен, пътеписът е изгубил известна част от очарованието си. В по-голямата си част, в него се изброяват различни градове и области, както и техните ценности и забележителности, но поради това често прескачане, интересът ми започна да се губи. Единствено пасажите, в които се отделя малко повече внимание, за да се опише някой обичай или интересна легенда, все още са завладяващи (като например частта, в която Марко разказва за замъка на асасините).

Ценна книга, издадена по уважителен начин, която всеки човек трябва да притежава в библиотеката си.

Издателство:
Изток-Запад

Коментари

Популярни публикации