"Три ранни разказа" - Джеръм Селинджър


Трите разказа на Селинджър са добри и хвърлят светлина върху това, което младият писател е считал за важно в литературата. Лесно може да се проследи влиянието на Фицджералд, особено в първия разказ, където отегчени младежи разговарят на вечерна забава. Радиото бумти, тя пуши, а той се оглежда за друга. Толкова неща се случват под повърхността, и всичко се усеща, без да е необходимо да бъде изплюто директно. Pure Salinger in the making.

Селинджър мрази сантименталността. За него тя е като котка, която трябва да умре. Диалогът е поднесен с повторения на определени думи, което е похват, който ще бъде използван и в "Семейство Глас". Тук обаче си личи, че не е овладян напълно. Твърде явен е стремежът да се вкара ритъм. Разбира се, това е критика, която съществува, samo защото сравнявам ранния С. с късния С. Тя не би съществувала, ако четях разказите през 40'-те години.

Хубаво е да видиш, че един бог може да кърви. Надявах се, че тези разкази няма да са толкова добри, колкото късните му произведения, и се оказах прав, което е утеха за всеки 20-годишен, който се опитва да пише. Вторият ми беше скучен, но в него има телефонен разговор (който е чел, знае)! Третият обаче беше превъзходен. И фразата, която ще остане с мен, е:

"От веднъж седмично (ходене на кино) не се умира".

Харесва ми корицата на книгата, както и преводът (дело на Любомир Николов - преводачът на Толкин). Но не мога да не спомена, че в книгата има грешки, при това една много груба, която сменя пола на главния герой в първото изречение, на първия разказ. Илюстрациите са повече от безлични, те се натрапват с безличието си, защото всяка лява страница е оставена празна. Определено можеше да се свърши и по-добра работа.

Все пак препоръчвам на тези, които биха искали да проследят развитието на един от най-добрите разказвачи на XX век.

Издателство:
Бард

Други рецензии:
Книголандия

Коментари

  1. а къде е тази грешка - "много груба, която сменя пола на главния герой в първото изречение, на първия разказ"? наистина не я виждам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Объркан пол на героя/героинята. Вече не си спомням. Виж как върви след това.

      Изтриване
  2. btw жестоки плейлисти в блога ти! Веднага се записвам!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. пак да кажа - йей! а точно днес върнах книгата и вече не мога да погледна пак

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации