"Пушки, вируси и стомана" - Джаред Даймънд



Спомням си как преди две години бягах от лекции, за да се заровя в университетската библиотека и да чета не това, което трябва, а това, което ми е интересно. Така попаднах на "Пушки, вируси и стомана" - книга от американския учен Джаред Даймънд, оригинално публикувана през 1997, която се опитва да обясни защо евразийските цивилизации са се развили по-бързо от останалите, какво е дало тяхното преимущество и как всъщност се е стигнало до съвременния свят. Подобна беше целта и на продукцията "Идва ли краят на Западната цивилизация", която се завъртя по едно време по БНТ и подбуди доста интерес, но знанието, което се придобива от една добре написана книга, по нищо не може да се сравнява с няколко часа, прекарани пред телевизора.

Основните пунктове, върху които изгражда тезата си Даймънд, се състоят още в заглавието. Технологическият напредък, довел до оръжията и стоманата, както и биологическите обстоятелства, оформили различна резистентност към вируси. Това може би звучи малко опростенческо, но процесите, довели до този етап, са сложни и изискват внимателно разглеждане.

Според Даймънд евразийското господство над останалия свят не се дължи на някакво интелектуално или вродено превъзходство, а на най-обикновени обстоятелства, предимно географски. Първата стъпка към цивилизация е преминаването от номадски племена на ловци-събирачи, към установени общества, изхранващи се чрез земеделие. За това е необходим благоприятстващ климат и животни, които да бъдат опитомени и използвани в процеса. Вече виждате защо Евразия е дръпнала толкова бързо напред. Просто бананите не могат да се сравняват с житото и е доста трудно да се намери подходящо място за нива в начупения релеф на американските джунгли.

Животните са от съществено значение. Слонът може да бъде използван, но е твърде труден за отглеждане, а африканският вариант на кон - зебрата, изобщо не може да се опитоми. На фона на тази тежка картина в Африка, евразиецът е разполагал с над 13 вида животни, способни да извършват тежък труд, като оране. Това довежда до търговия и откриването на търговски пътища, които свързват хората от целия континент, след което започва голямото пренасяне на вируси. Разбира се, оттук нататък е лесно. Обществото се нуждае от управление, език и икономическа политика. Появяват се език и технологии, които да обслужат новите нужди. Евразия става водещата сила в света, която ще открие и покори останалите, получили по-неблагоприятни условия.

За мен "Пушки, вируси и стомана" е фундаментална книга, защото тя най-накрая хвърли светлина върху въпроси, които съм си задавал от години. Това е история на света, преди изобщо историята да започне да се записва. Как сме стигнали до тук? Защо светът е такъв, а не друг? По-висш ли е белият човек? Ако това са въпроси, които ви интересуват, това е книгата за вас.

Издателство:
Изток-Запад

Други рецензии:
Книголандия

Коментари

Популярни публикации