Бруклин на Колм Тойбин

Бруклин" е чудесна книга. Колкото сантиментална, толкова и правдива. Като самия живот. Бях на косъм да я оставя, но докато я връщах на рафта в книжарницата, видях снимката на автора. Това е лицето на човек, който е видял неща, казах си, трябва да ѝ обърна повече внимание. След което седнах и четох. Четох в продължение на два дена, докато животът на Ейлиш не стана болезнено близък, въпреки разликите в човешкия ни опит. Говоря за нея като за истински човек, защото портретът ѝ е толкова умело обрисуван, че я усещам именно такава. Момиче, събрало в себе си хиляди души, отправили се на пътуване през океана, към едно по-светло бъдеще „в земята на свободните и смелите".

Историята се развива през 50'-те години между Ирландия и Америка. Шумът на Втората световна все още бумти в заглъхналите уши на Европа – време на объркани мечти и непрестанни лутания. Ейлиш Лейси работи в бакалията на опърничавата госпожица Кели, която движи магазина според своя набор от правила (например обслужва първо редовните си клиенти). Това е първият пример за независима жена, което младото момиче вижда. Тогава идва предложението за Америка. Ейлиш ще отпътува сама, но отец Флъд я убеждава, че…

Някои части на Бруклин са досущ като Ирландия. Пълно е с ирландци, там живеят прекрасни хора. Около църквата кипи живот, дори повече отколкото в Ирландия. И има работа за всеки, който има желание да се труди.

Кадър от едноименния филм

Трудно е за майка ѝ да се раздели с нея, трудно е и за наперената ѝ сестра Роуз, която винаги се е грижела за Ейлиш, но това е единственият шанс момичето да бъде нещо повече от продавачка в бакалия. Тойбин умело побира в първите 40 страници скромния живот на ирландските момичета, прозата му е семпла, но ефективна. Успокояващо е, когато авторът не прилага трикове, за да впечатли, а използва силите си за очертаването на точни образи. Намирам това за най-голямото качество на „Бруклин" – правдивият свят, който очертава. Не съм предполагал, че историята на едно момиче и емиграцията ѝ по времето на миналия век могат да оставят толкова силен отпечатък в съзнанието ми. Не съм живял извън България, никога не съм излизал от страната си. Сигурен съм, че книгата ще развълнува много повече тези от вас, които са пътували или в момента живеят някъде другаде.

„Бруклин” преди всичко добре разказана история, а добре разказаните истории надхвърлят ограниченията на основната си тематика и се превръщат в общочовешки разкази, отключващи силата на съчувствието. Издателство ICU  очевидно са привлечени към историите с куфар. Отново с чудесно съдържание и безупречно оформление.

Ако ви харесва това, което четете тук, можете да поръчате сборника ми с разкази „Когато великани ходеха по земята“ от сайта на „Жанет-45“. Това ще ме направи богат и щастлив, каквито са всички български писатели.

Коментари

Популярни публикации