"Отвличането на Гениевра"



Не мога да повярвам, че прекрасната поредица на издателство "Изток-Запад" свърши. След седем книги и стотици страници, посветени на странстващи рицари и девойки в беда, се налага да приберем мечовете и да посрещнем жестоката реалност на нашето съвремие.Нека обаче, преди това, да ви разкажа за още една история, в която отново ще срещнем познатите ни герои Ланселот и Гениевра. 

Ланселот е съкрушен. Далеч от своята любима, той осъден завинаги да се разкъсва между рицарския дълг и непозволената любов. Без да яде и да пие, най-славният рицар се отдава на забрава. Единствено Дамата от Лак, която го била възпитала, успява да го открие. Тя му носи вести за смутни времена - кралицата ще бъде отвлечена. Ланселот веднага скача на седлото и препуска към Камелот. Уви, твърде късно. Лукавият принц Мелеаган успява да отведе кралицата с хитрост. Сега всичко зависи от Ланселот, който тръгва по следите им.  

Докато четях, се замислих, колко пъти сме виждали тази история разказана във филми и сериали. Самотният герой, който тръгва по петите на "лошите", за да спаси любимата си. Последният пример, предполагам е "Твърде лично" с Лиъм Нийсън. Това ме подсеща, че докато четях "Тримата мускетари" си спомних за полицейските комедии, в които добрите ченгета преобръщат целия град с главата надолу и въпреки, че привидно началникът им не е доволен, всичко свършва с блага усмивка. Но както и да е... да се върнем на книгата.

След като загубва коня си в битка, Ланселот среща джудже с каруца. 

"- Ей, джудже! - провикнал се той - Ако знаеш нещо за тези рицари пред нас, които отвеждат една дама, сподели ми го и аз обещавам да бъда твой рицар завинаги. 
- Ооо! - рекло джуджето - говори за тези, които отвеждат кралицата ли?
- Точно така.
- Наистина ли искаш да го знаеш?
- Да - отвърнал Ланселот - повече от всичко.
- При това положение - казало джуджето, - качи се на тази каруца и аз ще те отведа на едно място, където ще получиш сигурна информация.
- Обещаваш ли ми, че ще е така?
- Да - отговорило джуджето - и Ланселот на мига скочил в каруцата."

Оказва се обаче, че по тези непознати земи било изключително позорно да се возиш в каруца. Хората в градовете започват да го обиждат и замерят с боклуци. Това е първото изпитание на Ланселот. Той трябва да слезе от статута на славен рицар, да загърби достойнството си, за да може да спаси любимата Гениевра. Това ми се стори изключително интересна и необичайна идея. Следват познатите ни изпитания за вярност, смелост, сила и т.н Във втората част на книгата се появява и Мордред.

 "Отвличането на Гениевра" е един от най-интересните средновековни романи, поместени в поредицата "Романия" на издателство "Изток-Запад" и е достоен избор за неин завършек. Да се надяваме, че скоро ще видим и други подобни проекти. 

Поредица Романия:
"Куртоазни новели-Ле

Издателство: "Изток-Запад"

Коментари

Популярни публикации