"Лятна детективска история с таралеж" - Деян Копчев


Какво е единственото спасително качество, което един слаб писател трябва да притежава, ако иска все пак да бъде приятен за четене? Да не се взима на сериозно, разбира се. Е, Деян Копчев не го прави!

Всеки блогър знае, че това е "перфектната книга за лятото", но не всеки от тях е бил наясно, че ще се окаже толкова дъждовно и ветровито лято, че с това твърдение сега човек трябва да препоръчва "Брулени хълмове" или направо "Франкенщайн". Не, това не е книга за лятото, а книга за онези бавни часове в следобедите, когато наистина нямате какво друго да правите. 
Шегата настрана, Копчев си върши добре работата, използва максимално потенциала, с който разполага, на места дори е оригинален. 

"Лятна детективска история с таралеж" - общо взето заглавието ви казва всичко за настроението, което придава книгата. Свежо, отпускарско, с някаква си там история, колкото да има сюжет, и много абсурдни ситуации. Запознаваме се със саркастичния детектив Чичин, който заминава за морето (мотивиран, разбира се, от солидна сума пари), за да разследва два на пръв поглед различни случая. Там среща мадамата, която му открадва сърцето и един таралеж, който ще разгадае цялата мистерия.

Това обаче не е любимият ми разказ. Най-много ми допадна "Разходка", в който двама идиоти си разхождат кучетата, обсъждайки квантовата механика, а краят ме хвана наистина неподготвен. Има и още един смехотворен разказ, в който едно хлапе мери чорапогащника на майка си, когато тя изведнъж се прибира вкъщи. Нашият човек се скрива под леглото. Следват потресаващи разкрития.

Рисунките са нещо специално. Изобщо цялото оформление, коректорска и редакторска работа, са свършени както трябва (което за българска книга е ОГРОМНА похвала). Това е едва трета или четвърта книга на младото издателство Дежа Бук, което стартира едва преди няколко месеца и вече насъбра впечатляващо количество почитатели. Желая им успех, и все така да си вършат работата, все едно Господ Исус Христос ги гледа от небето. 

Издателство: Дежа Бук

Други рецензии:
Книжно

Коментари

  1. Много не ми хареса. Пълна с банални глупости. Не знам защо, но младите български автори явно си мислят, че непременно трябва да има простотии, за да се хареса книгата. Още от началото започна с пръдня, после с кръв, после травестит, лайна, оргия, педалско изнасилване... Много ми се искаше да ми хареса. Наистина очаквах Хумор, не тъпо написани простотии. Все пак за да не съм хейтър, ще кажа, че "Свидетел" с неочаквания си край ме спаси да не се удавя в морето от депресия. Копчев, съжалявам, че ти купих думите :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами те затова я хвалят като "перфектната книга за лятото". То друго няма какво да се каже. Честно казано, очаквах да е по-зле положението. Иначе съм съгласен, че у много от нашите автори се наблюдава нездравословно влечение към "пръдни, лайна, изнасилвания и т.н"

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации