"Паранормалното: Защо виждаме неща, които не съществуват" - Ричард Уайзман



Псевдонауката беше чудесна книга, наистина, но колко хора се интересуват от фармацевтичните измами? Не много (което е жалко, разбира се), но хайде разпитайте наоколо какво мислят хората за духове, гадатели, пророци, отвъден свят и т.н. Сигурен съм, че всеки срещнат ще има мнение по въпроса. Всеки се води експерт, или най-малкото има някаква изключителна история, която няма търпение да ви разкаже. Е, хванете един такъв, задръжте го за малко (колкото и да е трудно) и му обещайте, че ще изслушате всичките му фантастични преживявания, но при едно условие: да прочете новата книга на Ричард Уайзман. 

"Паранормалното" е пиршество за здравия разум, храна за всеки буден ум, който иска да остави оковите на суеверието и да погледне зад завесата, за да разбере как всъщност стават всички тези фокуси. Не случайно още в началото на книгата отиваме на приключение със знаменития Джеймс Ранди - кралят-изобличител, който кара всеки медиум да изглежда като разревано 6-годишно хлапе, събиращо разпиляното си тесте карти. Ранди подхваща група гадатели и ги прави на парцали. Как? Като слага една торба на главата на всеки един от тях. 

Книгата е толкова забавна и приятна за четене, че човек препуска през главите, без да забелязва как часовете се изнизват. Първо започваме с предсказания, преживявания извън тялото и телекинеза. Научаваме за всички номера, които гледачките използват, за да ни баламосат, че знаят нещо за живота ни. Студеното четене е само началото. Не се заблуждавайте, това е занаят като всеки друг и всичко е от просто по-просто. Уайзман не се скъпи да прилага към всяка глава интересни тестове, примери и QR кодове, с които по-лесно да разберете за какво става въпрос. Ще се научите дори да правите знаменития номер с огъването на лъжица, който често показват по филмите. 



Втората част е още по-интересна. Обладани от духове къщи, малки деца, които карат въображаемия си приятел да почуква по стените, вещици, секти, пророчества и какво ли още не. Случай след случай, Уайзман описва историята на различни измами, които идват на мода още от 19 век, за да привличат тълпи изумени почитатели, оставящи купища пари, за да зърнат поредната "мистерия". Потресаващ е случая с масовото убийство от 1978 г., когато лидерът на секта заповядва на последователите си да се простят с всичко земно. Над 900 души са загиналите, измежду които около 270 деца. Защо? Ето това е движещата сила зад книгата.

Още в самото начало Уайзман споделя, че е бил изумен от възможностите на човешкия мозък и неговите странични ефекти, които се появяват от време на време, за да ни заблуждават. Защо сънуваме? Защо виждаме неща, които не съществуват? Авторът е последвал тези въпроси, без да прави компромис с научния метод, за да ни помогне (може би) да разберем най-накрая, че всичко си има логично обяснение. Искрено се надявам, че ще хвърлите око на тази книга, защото тя има способността да бъде животопроменяща. 

Издателство: Изток-Запад

Други рецензии:
Книголандия
Книгоман
Факел (откъс)

Коментари

Популярни публикации