"Търсенето на Светия Граал"


Тъй като скоро гледах непреходната класика "Монти Пайтън и свещеният граал", която е една от любимите ми комедии, реших, че няма да е лоша идея да се запозная по-отблизо със самата легенда-нейните корени, герои и история, все пак Граалът е бил важна част от културата на Европа, а и все още подбужда въображението на не-толкова талантливи автори, които изграждат цели криминални романи и шокират с хипотетичните си откровения. За моя радост, "Библиотека Романия" на издателство "Изток-Запад" е приготвила всичко от което имам нужда.

В "Търсенето на Светия Граал" проследяваме приключенията на едни от най-известните рицари от Кръглата маса, които след като са видели мистичния съд във видение по време на празничен обяд, се заклеват да не се завръщат в Камелот, докато не го открият. Въпреки че е дълбоко натъжен, че трябва да се раздели със своите най-смели рицари, крал Артур дава благословията си, докато жена му Гуинивера лее сълзи за любовника си Ланселот, който също потегля на тази свята експедиция. С него са и други легендарни герои - Галаад, Говен и Персевал. Първоначалното компанията тръгва задружно, но след като визитата им в съседен замък се превръща в нищо повече от едно празненство, те решават да се разделят. От тук главите започват да проследяват фантастичните приключения на всеки един от тях.

Настоящият том е писан около 1230 г, като следва традицията, завещана от Кретиен дьо Троа ("Персевал или разказ за Граала" - 1180г) и Робер дьо Борон ("Роман за Граала" - към края на XII в.) Може би точно поради тази причина точно тази книга ми се стори най-завършена и ясно оформена. Написана е в проза, а бележките са удобно приложени на самите страници, така че няма да ви се налага да отгръщате постоянно напред. Полезно е да познаваме и историческата обстановка в Европа по това време. Еретиците са плъзнали навсякъде, от изток се надига заплахата от монголците, а кръстоносните походи не престават в опитите си за възвръщането на светия град Йерусалим, което в крайна сметка се случва, безкръвно, от Фридрих II през 1228 г. Редно е да отбележим, че през тази година е битката при Клокотница, в която Иван Асен II разгромява ромеите и утвърждава България като една от водещите сили на картата (това няма общо с романа, просто ми е кеф да го спомена :p).

"Търсенето на Светия Граал" изобилства от християнски символи, които биват тълкувани и обяснявани от различни персонажи-предимно монаси. Някои медиевисти спорят, че романът е писан от цистериански монах, тъй като основополагащите за ордена ценности (бедност, молитва, труд, Христово войнство) са силно изразени. Тук идеалният рицар е благочестив, смирен и непорочен, а всеки, който не внимава в изпълняването на заповедите - бива сурово наказван. Най-големите герои в романа са богоизбрани-не заради досегашните си рицарски успехи, а защото са опазили душите си чисти. Двама от тях са девствени, а третият е дал обет за целомъдрие (някои от сцените в Монти Пайтън вече са доста по-забавни, нали?).

Има толкова много нива на които можете да оцените тази книга. Това исторически извор, който ни осведомява за литературата, светогледа и религиозните разбирания по онова време, като предлага богат материал за тези от вас, които обичат да изследват в дълбочина. От друга страна, това е едно художествено произведение, което според мен е трудно да бъде оценено без историческия си контекст, но все пак е запазило чара си, а простичкият изказ и премерените описания ни позволяват да населим този свят с въображението си. Препоръчвам горещо, а ето и останалите книги от прекрасната "Библиотека Романия":

Роман за Граала
Куртоазни новели-Ле
Тристан и Изолда
Ерек и Енида
Търсенето на Светия Граал

Издателство: "Изток-Запад"

Коментари

Популярни публикации