"Ивен, Рицаря с лъва"


Като е паднало да си говорим за рицари и средновековни романи, поне да се възползвам от случая и да споделя с вас всичко, което напоследък изчетох. Това е шестата по ред книга от "Библиотека Романия" на издателство "Изток-Запад", като виждам, че в момента се печатат още две ("Смъртта на крал Артур" и "Отвличането на Гениевра"). Моята надежда е само да не спират - нямам нищо против да се насъберат едни 10-20 книжки. Това е забележителна поредица, каквато много рядко имаме шанса да видим на българския пазар, така че... правете си сметките. 

"Ивен, Рицаря с лъва" е роман от небезизвестния Кретиен дьо Троа (както някои приятели обичат да го наричат - Кретен от Троян), който твори в края на XII век и се води като един от основоположниците на романа като жанр. В предишна рецензия вече ви говорих за един друг негов разказ - "Ерек и Енида", който също е част от поредицата "Романия". В случаят проследяваме рицаря Ивен, който общо взето е един честолюбив младеж с доста свободно време, който си търси белята. Съвсем сериозно, от такива книги започвам да си мисля, че рицарите по онова време са гуляели по замъците, с кратки прекъсвания за кървава сеч. Ивен спасява невероятно красива дама, която в последствие му става жена, но брачната им идилия е прекъсната от призив за поход. Ивен обещава, че ще се завърне до една година. След като се унася в големите приключения на крал Артур обаче, нашият човек забравя за обещанието си и е жестоко наказан. Втората част от книгата проследява неговото търсене за изкупление и завръщане към дома. 

Това е може би една от най-цялостните творби, които прочетох в тази поредица. "Ерек и Енида" беше интересна, но сякаш простичка и леко наивна. Тук символите са по-ясни и значими, рицарят се изправя срещу по-вълнуващи противници, а придружаващият го лъв допринася за фантастичната атмосфера. Да, май забравих да кажа, че има лъв, а той дори е споменат в заглавието. Той е придружител на Ивен, като според редактора е нещо като проекция на самия рицар. Въобще, тук имаме доста символика и взаимносвързани събития. Например когато Ивен е ранен в битка, части от бронята му се откъсват, по-късно лъвът губи част от опашката си, в следващата битка се случва почти същото-само че този път животното губи ноктите си. И така нататък... Интересното е, че Кретиен свързва този си роман с „Ланселот, рицарят на каруцата“, който пише по същото време. Тоест имаме един от първите примери за интертекстуалност. Вълнуващо, нали? 

Ако си падате по красиви девойки в беда - това е вашата книга. Втората половина изобилства с тях. Аз преброих поне пет. Дори Гениевра е отвлечена по едно време, а младият Говен (който бил нещо като Дон Жуан на времето си) хуква да я спасява. Интересен ми беше епизодът в който Ивен хвана гората, в отчаянието си пусна брада и започна да използва лък. Познато ли ви е? Ами да, легендата за Робин Худ се развива почти по същото време. Явно е било модно да си криещ се в гората бандит, който обира чревоугодните рицари, завръщащи се от поредното клане. Тази история е за героят, който губи всичко и след бавно започва да се възвръща към предишната си слава. Последното му изпитание ще бъде точно такова-сблъсък с най-умелия в двора на крал Артур. И защо е всичко това? При Кретиен винаги в центъра стои семейният живот. Както в "Ерек и Енида", и тук имаме криза, която трябва да се разреши. Рицарският живот пречи на семейната идилия, но решение винаги се намира, не губете надежда (поне така ни казва Кретиен дьо Троа).

Уморих се да ви обяснявам колко е хубаво да се четат стари, абе, направо древни книги-1000 години не е малко време. Особено когато човек си отвори няколко статии и прочете историческия контекст. Хенри II (Питър О'Туул) - крал на Англия, кръстоносни походи, монголците нахлуват от изток, еретици пъплят из цяла Европа. Понякога ми се струва цяло чудо, че сме оцелели до днес. Рицарството без съмнение е изиграло своята роля, и тук не говоря само за куртоазния етикет и повдигането на шапка, когато видим позната дама-не, в този период се съживяват идеали и образи, който ще ни вдъхновяват стотици години напред, ще извличат най-доброто от нас и ще ни дават сила да напредваме, побеждавайки демоните си. Прочетете за хората, които са изковали нашата история.

Издателство: "Изток-Запад" 

Още книги от Библиотека Романия:
Куртоазни новели-Ле

Страница за харесване: Izumen


Коментари

Популярни публикации